Sıkça Sorulan Sorular

  • Home
  • Sıkça Sorulan Sorular

İşçilerin karşılaşabileceği tehlikeleri önlemek ve güvenli çalışma ortamı oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisine “İş Güvenliği” denir.

İşyerlerinde çalışan işçiler için risk oluşturabilecek durumların tespitini yapan ve önlem alınması gereken konularda çalışan kişiye “İş Güvenliği Uzmanı” denir.

Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitimi kurumları tarafından gerçekleştirilen, iş güvenliği uzmanlığı Temel eğitim programına katılmanız gerekmektedir.

İşyerleri çalışma ortamı ve çalışan sayılarına göre, yapılan risk analizleri sonucunda; üç farklı şekilde sınıflandırılırlar. Buna göre;

C sınıfı belgesi olanlar; Az Tehlikeli,

B sınıfı belgesi olanlar; Tehlikeli,

A sınıfı belgesi olanlar; Çok Tehlikeli işyerlerinde çalışmaktadır.

Üniversitelerin;

Mühendislik fakültesi,

Mimarlık fakültesi,

Fen fakültesi (Kimya, Biyolog, Fizik bölümü),

Teknik Eğitim fakültesi,

İş Sağlığı ve Güvenliği (Ön Lisans & Lisans) bölümlerinden mezun olanlar.

İsg uzmanlık eğitiminizi tamamladıktan sonra, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınava girmeniz gerekiyor. Sınavlar yılda iki kez yapılır. Her yıl hangi ay ve gün yapılacağı da yine ÖSYM tarafından belirlenip, ilan edilmektedir.

ÖSYM sınav tarihlerini duyurusunu yaparken; hangi tarihlerde başvuru yapılması gerektiğini belirtmektedir. Sınav başvuru tarihi geldiğinde ÖSYM’ nin kendi sitesi üzerinden başvuru yapıp, sınav ücretini de yine aynı site üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun dışında ÖSYM sınav merkez bürolarından da başvuru yapılmaktadır.

İş güvenliği uzmanlığı sınav giriş ücretleri ÖSYM tarafından belirleniyor. Her dönem değişiklik gösterebiliyor. Mayıs 2021 dönemi için sınav ücreti 290 TL idi.

Eğitiminizi aldıktan sonra sınav hakkınız sınırsız. Açılan her dönem için sınavlara giriş yapabilirsiniz.

Tebrikler! Yeni iş hayatınıza Hoş Geldiniz!

Artık sizde iş güvenliği uzmanı oldunuz 🙂

Sınavda başarılı olan adayların izlemesi gereken yol;

İş güvenliği uzmanlığı belge ücreti yatırılması,

İSG-Katip’e uzmanlık belgesinin İşlenmesi.

İş güvenliği uzmanlık belgenizin ücreti bakanlık tarafından belirleniyor. Bakanlığın Aralık 2022 dönemi için belirlediği fiyat 826 TL’dir.

Sınavı kazanan adayların kimlik bilgileri, belge ücretinin yatırılabilmesi için, ÖSYM tarafından “Ziraat Bankası Kurumsal Tahsilat Hesabı” na iletiliyor.

Belge ücretlerinizi Ziraat Bankasına şubelerine giderek yada ATM üzerinden “Kurumsal Tahsilat Hesabı” aracılığıyla İSG Genel Müdürlüğü Hesabı’na TCKN ile yatırabilirsiniz.

Ücretini yatıran adayların sertifikaları, 7 iş günü içerisinde İSG Genel Müdürlüğü tarafından, adayın İSG-Katip sistemine yansıtılacaktır.

Evet. Belgenizin geçerlilik süresi 5 yıldır.

Geçerlilik süresi biten belgenizi Bakanlığa vize (belge yenileme) yaptırmanız gerekecektir.

Vize (Belge Yenileme) işlemleri İSG-Katip sistemi üzerinden yapılmaktadır.

İlk Adım:

İSG-Katibi sisteminde yer alan ”Sertifikalar” bölümünden, vizesi yapılacak belgenin seçilmesi gerekmektedir. Ardından sayfanın sağ tarafında çıkan, sertifika bilgilerinin yer aldığı satırın da seçilerek “Mavi” renge dönmesi gerekmektedir.

İkinci Adım:

İSG-Katip sisteminde yer alan “Vizeler” bölümünden, “Ekle” kısmına giriş yapılmalı ve Vize Başvuru Tarihi bilgisi eklenip kayıt edilmelidir.

Vize (Belge Yenileme) ücreti 2022 yılı itibari ile 206,50 TL’dir. Belge yenileme ücreti Ziraat Bankası şubelerinden Kurumsal Tahsilat Hesabına yatırılmalıdır. TCKN ile başvuru yapan uzman, ücreti yatırırken banka görevlisine, sertifika türü/sınıfı bilgisinin dekonta eklemesini talep etmelidir.

Vize işlemlerinizin takibini İSG-Katip “Sertifikalar” kısmından görebilir, başvuru işlem sürecinizin takibini yapabilirsiniz.

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların; alacağı temel eğitim 220 saatten oluşur. Bunun 180 saati teorik, 40 saati ise uygulamalı olarak geçmektedir.

180 saat olan Teorik kısım kendi içinde ikiye ayrılmaktadır.

90 saat Asenkron eğitim, “Offline” yapılmaktadır. Sonra ki; 90 saat Senkron eğitim ise, yetkili eğitmenler ile canlı gerçekleşmektedir.

40 saat Uygulamalı olan eğitimin ise; bünyesinde C sınıfı iş güvenliği uzmanı istihdam eden bir şirkette, 5 gün boyunca stajyer olarak alınması gerekmektedir. Kursiyer staj yaptığı şirket ve uzman tarafından düzenlenen “İş Güvenliği Uzmanlığı Uygulama Raporu” nu eğitim kurumuna ibraz etmelidir.

Kursiyerin 6 saat devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Bunun dışında eğitime tam katılım zorunludur.

Formu Doldurun, Eğitim Danışmanlarımız Sizi Arayarak Bilgilendirsinler..

Kayıt olana kadar değil, sertifikanızı alana kadar eğitim danışmanlarımız ve alanında uzman akademik kadromuz ile her zaman yanınızda olmaya devam ediyoruz. İşte bu yüzden Türkiye’nin Lider İş Güvenliği Kursuyuz 🙂

Lütfen Adınız ve Soyadınızı Girin.
Lütfen Telefon Numaranızı Girin.
Lütfen E-Mail Adresinizi Girin.
Lütfen En Az Bir Tanesini Belirtin.